2013. március 4., hétfő

üdvözöllek a blogban! 
igen, létezik téltűrő igazi olajfa (olea europaea).
beszerezzük, telepítjük, gondozzuk, ápoljuk őket a megrendelők legnagyobb megelégedésére.


www.mariuszkert.hu

Idős, öreg olajfa. Rusztikus törzsű; csavart, göcsörtös, érdes, vastag törzs, szép lombkorona. Előbbi jellemzőktől, egyedülálló kinézete miatt és mert utánozhatatlan miliőt hoz létre szeretnek bele az olajfába. Bármikor metszhető, még a nyár kellős közepén is, persze nem árt szakembert hívni (Máriuszkert Kft, Balatonalmádi). Olajfa? Az örök-élet szimbóluma miatt. A Getsemáné kertben található olajfák nagy része állítólag Jézus-korabeli, tehát kb. kétezer éves. Noé ősatyánknak is a galamb olajfaágat hozott a "kiküldetésből". Ott volt az olajfa-ág a madár szájában, ami  azt jelezte, hogy az özönvíz után van újrakezdés, olyan szárazföldet talált, ahol már az olajfa is kihajtott. Milyen olajfa fajták vannak? Mikor kell metszeni, mikor és milyen földbe ültessük az olajfát? Talaj: homokos, agyagos, tőzeges, tápanyag-dús, tápanyagszegény, nedves, száraz? Mennyire fagytűrő vagy télálló egy olajfa? Az olajfa fagyérzékeny téltűrő növény. Olajfalevél kivonat, olajfalevél kapszula, olajbogyó, olíva-olaj. Az olajbogyó magjának lenyelése jótékony hatással van a gyomorsav-túltengésben szenvedőkre.  Olajfa Magyarországon? Igen, működik. Európai olajfa (Olea europaea) idős korban a fa göcsörtös, rusztikus törzse mesebeli alakot ölt. A törzsnek ez a különös kinézete a növény 55-70 éves korában kezd kialakulni, néhány egyednél már jóval korábban. 
tiramariusz@gmail.com


Magyarországon, magán kertebe telepített olívafák: Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Baján, Balatonlellén, Diósdon, Budapesten, Debrecenben, Dunakeszin, Salgótarjánban, Kaposvárott, Kismaroson ...


Olaszországban eddig mintegy 700 fajta olajfát jegyeztek fel ... (Forrás: "L'olivo - coltivazione, raccolta e utilizzo" 2004, 2009 Giunti  Editore S.p.A. Adriano Del Fabro). Ezekből mindössze három olívafa fajta tűri a Kárpát-Medence telét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése